You are here:

ESPE Ölçümü

ESPE Ölçümü nedir?

Makinelerde güvenliği sağlamak için elektronik hassas koruyucu cihazları (ESPE) sıklıkla kullanıyoruz. Bu cihazlar şunlardır:

  • Işık perdesi
  • Alan tarayıcılar
  • Basınca duyarlı paspaslar
  • Çift el kumandaları
  • Siviçli kapılar

Bu cihazların temel amacı tehlike bölgesine erişimi kısıtlamaktır. Eğer tehlikeli hareket varsa bu cihazlar aktiftir. Tehlike bölgesine giriş tespit edilirse en kısa sürede hareketi durdurma sinyali üretirler. Buna bağlı olarak da makinenin harekete geçiricilerinin beslemesi kesilir veya fren mekanizması gibi ilave güvenlik fonksiyonları çalıştırılır.

İleri teknoloji içeren bu cihazların yeterli güvenliği sağlamaları için öncelikli şart, uygun güvenlik mesafesini sağlayacak şekilde yerleştirilmelidir.

İnsanların el, kol, ayak gibi vücut kısımlarının hareket hızlarına bağlı olarak yeterli güvenlik mesafeleri belirlenmelidir. Çünkü güvenlik cihazının durma sinyali üretmesi, bunun makinenin mantık devrelerinde işlenmesi, mekanik sistemlerin ataletinden kaynaklanan tepki süreleri vardır. Eğer yeterli güvenlik mesafeleri sağlanmazsa makinenin toplam tepki süresi içinde çalışanlar hareketli kısımlara ulaşıp tehlikeye maruz kalabilirler.

Yeterli güvenlik mesafesinin tespit edilmesi için EN ISO 13855:2010 Makinelerde güvenlik- Vücut kısımlarının yaklaşım hızına göre koruyucu teçhizatın yerleştirilmesi standardı kullanılmaktadır. Kullanılan ESPE cihazının tipine bağlı olarak tasarım aşamasında asgari güvenlik mesafesi tespit edilebilir. Gerçek çalışma koşullarında bu güvenlik mesafelerinin doğrulanması makinenin duruş süresinin ölçülmesi ile yapılır. Buna ESPE ölçümü de denilmektedir. 

Kaynak: osha.gov

espe ölçümü nasıl yapılır?

Bu ölçümde özetle güvenlik cihazı aktif edildikten sonra makinenin gerçek durma süresi ölçülür. Bu süre çoğu zaman 1 saniyeden daha kısadır. Bu nedenle hassas ölçüm tertibatı kullanılır. Bu süreden yola çıkılıp EN ISO 13855 standardındaki formüller kullanılarak, olması gereken güvenli mesafe belirlenir ve mevcut durum kontrol edilir.  

Aşağıda Hhb firmasının ölçümü anlatan kısa videosunu bulabilirsiniz.

Durma süresine etki eden faktörler nelerdir?

Durma süresine etki eden faktörleri şunlardır:

  • Kullanılan güvenlik cihazının ve bağlantılı parçalarının teknik özellikleri
  • Makinede kullanılan yazılım
  • Kablolama mesafeleri
  • Pnömatik, hidrolik sistemin tasarımı
  • Mekanik sistemin durumu, eskimesi, kirlenmesi vb

Durma süresi zamanla değişime uğramasından dolayı ESPE ölçümlerinin periyodik olarak yapılması ve güvenlik mesafelerinin teyit edilmesi gereklidir.

Hangi makinelere ESPE Ölçümü yapılır?

  • Mekanik presler
  • Hidrolik presler
  • Servo presler
  • Abkant Presler
  • Robot sistemleri
  • Takım tezgâhları
  • Ağaç işleme makineleri
  • Ambalaj makineleri
  • Dolum makineleri
  • AVG makineleri
  • Işık perdesi, alan tarayıcı, çift el kumandası, siviçli kapısı olan her türlü makineler

ESPE Ölçümü artık zor değil

Full Kalite olarak ESPE ölçümlerini uygun fiyatlarla gerçekleştiriyoruz. Çünkü güvenlik herkes için ulaşılabilir olmalıdır. Makine güvenliği konusunda tecrübeli uzmanlardan ESPE ölçüm hizmeti almak için bize başvurabilirsiniz.
ESPE ÖLÇÜMÜ YAPTIRMAK İSTİYORUM

diğer yazılar

KENDİ KULLANIMI İÇİN İMAL EDİLEN MAKİNELERDE CE

CE işaretlemesi ile yükümlülükler sadece satılan makineler için olmalı gibi bir algı vardır. Oysaki Makine Emniyeti Yönetmeliğinin kapsamı daha geniştir. Kendi kullanımı için makine imal edenlerin de CE işaretlemesi yapması gerekir. Bu yazımızda az bilinen ya da fazla önemsenmeyen bu konuyu ele alıyoruz. Öncelikle, Makine Emniyeti Yönetmeliğindeki ilgili tanımlara bakalım. Tanımların özetleri şu şekildedir: “İmalatçı,…

Kaldırma aksesuarlarının güvenli çalışma katsayıları nedir?

Kaldırma operasyonlarında kullanılan aksesuarların güvenli olması kritik bir öneme sahiptir. Kaldırma makinesi her ne kadar güvenilir olsa da uygun olmayan sapan, zincir vb aksesuar kullanıldığında iş güvenliği tehlikeye girebilir. Bu nedenle 2006/42/AT Makine Emniyeti Yönetmeliği içinde kaldırma aksesuarlarına özel önem verilmiştir. Aşağıda yönetmelikteki tanımlanmış şartları bulabilirsiniz. Kaldırma aksesuarları ve bunların aksamları kullanılacakları uygulamalara bağlı olarak…

2023 CE Belge ücretleri

2023 yılında CE belge ücretleri nasıl olacak? CE belge ücretlerinin nasıl değişeceği ile ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz. CE belgelendirme hakkında daha geniş bilgi almak isterseniz buraya tıklayın. 2023 yılında fiyat güncellemelerini sıklıkla göreceğiz. Firmalar personel, yakıt, konaklama vb. giderlerini karşılayabilmek için daha dinamik bir fiyatlama yapacaklar. Her sektörde olduğu gibi fiyatları belirleyen esas parametre arz-talep…

Ek 4 Makineler

2006/42/AT Makine Emniyeti Yönetmeliği içinde en çok merak edilen bölümlerden biri de Ek-4’tür. Buraya dahil olan makineler için belgelendirme süreci diğer makinelere göre daha farklı olmaktadır. Bu yazımızda Ek-4’e giren makineler ve bunların CE belgelendirilmesi için nasıl bir yol izleneceğini ele alacağız.  Öncelikle Ek 4 nedir ona bakalım. Ek 4, 2006/42/AT 2006/42/AT Makine Emniyeti Yönetmeliği…

diğer hizmetler

CE BELGELENDİRME
Hizmetlerimiz

Makine ve Basınçlı Kaplar için CE Belgesine ulaşmak çok kolay

DAHA FAZLA BİLGİ

ISO BELGELENDİRME
Hizmetlerimiz

Kalitenizi kanıtlayın

DAHA FAZLA BİLGİ