You are here:

Makinelerde ergonomi: EN 614-1:2006+A1:2009 Genel İlkeler

EN 614-1:2006+A1:2009 makinelerin tasarımında ergonomik ilkeleri tanımlayan temel standartlardan biridir. Bu standart ergonomik prensiplere dair rehberlik sağlar ve tasarım süreçlerine bu ilkelerin nasıl dâhil edilmesi gerektiğini açıklar.

Bu yazı serimizde standardın gereklerini ele alacağız. Makinelerin CE işaretlemesi ile ilgili şartları sağlaması için bu standardı dikkate almayı unutmayın.

Madde 4.1 Genel İlkeler

Ergonomi ve Güvenlik: Temel Yaklaşım

A tipi uyumlaştırılmış standart olan ( meşhur) EN ISO 12100 standardına göre güvenli tasarım yöntemleri ile riskleri en aza indirmek amaçlanmaktadır. Bu amaca uygun olarak makine tasarımında ergonomik ilkelerin doğru bir şekilde uygulanması gerekmektedir.

Kullanım Aşamalarındaki Ergonomi

Makinelerin kurulumu, bakımı, temizliği, tamiri, sökülmesi ve taşınması gibi tüm süreçlerde ergonomik prensiplere sadık kalınması esastır. Hedef, makinelerin insanın fiziksel ve zihinsel sınırlarıyla uyumlu olarak tasarlanmasını sağlamaktır.

İnsan ve Makine Etkileşimi

Operatörlerin görevleri, çalışma ortamının (örneğin gürültü ve titreşim) etkileri göz önünde bulundurularak analiz edilmeli, bu faktörlerin operatör sağlığı ve güvenliği üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirilmelidir.

Ergonomik Tasarımın Temel Kriterleri

  • Vücut Boyutları: Tasarım, operatörlerin fiziki özelliklerine uygun olmalıdır.
  • Çalışma Pozisyonu: Operatörler için doğal ve destekleyici duruşlar sağlanmalıdır.
  • Vücut Hareketliliği: Hareketler rahat ve doğal olmalıdır.
  • Fiziksel Yük: Operatörlerin fiziksel kapasitesine uygun yükler belirlenmelidir.
  • Zihinsel Yetenekler: Operatörlerin bilişsel yükü göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu faktörlerin bir araya getirilmesiyle, uygun ergonomik tasarım elde edilebilir.

Çalışma Ortamı ve Operatör Etkileşimi

Fiziksel çalışma ortamı, operatör üzerindeki etkileri minimuma indirecek şekilde analiz edilmeli ve olumsuz faktörler ortadan kaldırılmalıdır. Kolaylaştırıcı unsurlar ise artırılmalıdır.

Net ve Açık İletişim

Operatör ile makine arasındaki etkileşim, ekranlar, sinyaller ve kontrol sistemleri aracılığıyla açık ve net olmalıdır.

Bakım Operatörlerinin Güvenliği

Tasarımda pek de dikkate alınmayan makine bakım operatörlerinin sağlığı ve güvenliği göz önünde bulundurularak, riskli bölgelere güvenli erişim sağlanmalıdır.

Ergonomik Tasarımın Faydaları

Ergonomik ilkelerin uygulanması, tasarımcıların potansiyel riskleri önceden belirlemelerini ve etkili bir şekilde kontrol etmelerini sağlar. Bu yaklaşım, sağlık, güvenlik, verimlilik ve güvenilirlik üzerinde olumlu etkiler yaratırken, hata oranlarını da önemli ölçüde azaltır.

CE Belgesi için uzmanından destek alın

Makinelerin ergonomik özelliklerinin değerlendirilmesi de dahil olmak üzere makinelerin CE belgelendirilmesi için hizmet sunuyoruz. Uzmanından destek almak isterseniz bize ulaşabilrisiniz.
UYGUN ŞARTLARDA BELGE ALMAK İSTİYORUM

4.2 Özel Gereksinimleri Olan Kişiler İçin Erişilebilir Tasarım

Tasarımcılar, özel gereksinimleri olan kişilerin makineleri rahat ve güvenli bir şekilde kullanabilmesi için ergonomik kuralları, erişilebilir tasarımı ve yardımcı teknolojileri dikkate almalıdır.
NOT: Özel gereksinimler; görme, dokunma ve işitme gibi duyusal yetiler, el becerisi, hareket kabiliyeti, manipülasyon, ses, güç ve dayanıklılık gibi fiziksel yetenekler, zekâ, hafıza, dil ve okuryazarlık gibi bilişsel yetiler ve temas ya da solunum alerjileri gibi sağlık durumlarını kapsar.

diğer yazılar

Makinelerde ergonomi: EN 614-1:2006+A1:2009 Duruşlar

EN 614-1:2006+A1:2009 makinelerin tasarımında ergonomik ilkeleri tanımlayan temel standartlardan biridir. Bu standart ergonomik prensiplere dair rehberlik sağlar ve tasarım süreçlerine bu ilkelerin nasıl dâhil edilmesi gerektiğini açıklar. Bu yazı serimizde standardın gereklerini ele alacağız. Makinelerin CE işaretlemesi ile ilgili şartları sağlaması için bu standardı dikkate almayı unutmayın. 4.3.3 Duruşlar Çalışma duruşları, bireylerin konforunu artırmalı, hareketleri…

Makinelerde ergonomi: EN 614-1:2006+A1:2009 Vücut Ölçüleri

EN 614-1:2006+A1:2009 makinelerin tasarımında ergonomik ilkeleri tanımlayan temel standartlardan biridir. Bu standart ergonomik prensiplere dair rehberlik sağlar ve tasarım süreçlerine bu ilkelerin nasıl dâhil edilmesi gerektiğini açıklar. Bu yazı serimizde standardın gereklerini ele alacağız. Makinelerin CE işaretlemesi ile ilgili şartları sağlaması için bu standardı dikkate almayı unutmayın. 4.3.1 Genel Bakış İnsanların makineleri güvenli bir şekilde…

Grup 1 Akışkanlar

GRUP 1 akışkan nedir? 2014/68/AB Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliğinde fiziksel özellikleri veya sağlığa zararlı etkileri nedeniyle bazı akışkanlar Grup 1 olarak sınıflandırılmıştır. Yanıcı, patlayıcı, oksitleştirici etkisi olan, zehirli sıvı ve gazlar bu gruba girmektedir.  Grup 1’de hangi akışkanlar var? Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliğinde tehlikeli akışkanlar Grup 1 olarak tanımlanırlar. Bunlar, Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması…

Makineler için Modül G

EU 2023/1230 Yeni Makine Emniyeti Yönetmeliğinde imalatçıların makinelerine uygulayabilecekleri yeni bir uygunluk değerlendirme yöntemi var. Tanımı, Birim Doğrulamasına Dayalı Uygunluk (Modül G) olarak geçmektedir. Şimdi bu yeni modülü tanıyalım. Birim doğrulaması, adından anlaşılacağı üzere bir birim ( makine ) için yapılan çalışmadır. Daha çok, projeye özel olarak üretilecek ve tekrar üretilmesi planlanmayan makineler için uygulanacaktır.…

diğer hizmetler

CE BELGELENDİRME
Hizmetlerimiz

Makine ve Basınçlı Kaplar için CE Belgesine ulaşmak çok kolay

DAHA FAZLA BİLGİ

ISO BELGELENDİRME
Hizmetlerimiz

Kalitenizi kanıtlayın

DAHA FAZLA BİLGİ