
ISO Belgeleri
ISO Belgesi firmanızda kurumsal bir yapı olduğunu göstermenin en etkili yoludur. Ama bir tane ISO belgesi yoktur. Hangisi sizin için uygundur, ISO belgesi almak için nasıl bir yol izlenir, nereden alınır, hangi firmanın belgesi geçerlidir gibi bir çok konu hakkında bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.
ISO Nedir ?
ISO Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu’nun ( International Organization for Standardization) kısaltmasıdır. ISO 1947 tarihinde kurulmuştur. Her ülkeden bir üye bulunmaktadır ve her üye eşit oy hakkına sahiptir.
Elektrik ve elektronik mühendisliği konuları dışında, bütün teknik ve teknik dışı dallardaki standartların belirlenmesi çalışmalarını yürütmektedir. ISO’nun tarihçesi hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
ISO Belgesi Nereden Alınır ?
Belgelendirme hizmeti almak isteyen firmalar bu alanda hizmet sunan kuruluşlara başvuru yapabilirler. Bu kuruluşları seçme ile ilgili yasal bir kural veya zorunluluk yoktur. Firmalar belgelendirme kuruluşlarını seçerken aşağıdakileri dikkate alabilirler;
Belgelendirme firmasının tanınırlığı ve itibarı: Kalite sisteminin uygunluğunu belgelendiren firmanın tanınır ve itibarlı olması, belge alan firmaya avantaj sağlayacaktır. Fakat bunun belgelendirme maliyetlerine etkisine dikkat etmek gerekir.
Akreditasyon beklentisi: Belgelendirme kuruluşunun yetkinliğini gösteren en önemli unsur, akreditasyondur. Türkiye’de bir çok firma TÜRKAK tarafından akredite edilmiştir. Bununla birlikte TÜRKAK akreditasyonu zorunlu değildir. Ülkemizde IAS, DAkkS, UKAS gibi akreditasyon kuruluşlarından akredite olmuş firmalar da mevcuttur. Tüm bunların geçerlilikleri aynı seviyededir.
Aslında, akredite kuruluşlardan belge alma zorunluluğu da yoktur. Firmalar isterlerse akredite olmayan kuruluşlardan da belge alabilirler. Eğer belgelendirme kuruluşuna güven duyuyorsanız ve firmanızın ihtiyacını karşılıyorsa akreditasyonu olmayan firmayı da tercih edebilirsiniz.
Müşteri beklentileri: Bazı durumlarda müşterilerin beklentilerine göre belgelendirme kuruluşu seçmek gerekebilir. Örneğin otomotiv sektöründe çalışan bir firma ana firmanın yönlendirdiği kurumlardan belge almayı uygun bulabilir.
ISO Belgesi Fiyatı Nedir?
ISO belgelerinin ücretlerinin hesaplanması, denetim için geçecek adam-gün sayısına bağlı olarak belirlenir. Adam-gün sayısı, firmanın sektör risk derecesi, firmada çalışan personel sayısı, firmanın varsa şubeleri veya başka tesislerinin sayısı ile bağlantılıdır.
Firmaların ücret politikalarına bağlı olarak, başvuru ücreti belge ücreti gibi ilave ücretler alınabilmektedir.
Yine, ISO belgesinin sürekliliği için her yıl ara denetim yapıldığından, ara denetim ücretleri de alınmaktadır. Ara denetim ücretleri ilk yıl alınmaz.
Belgelendirme standardı, birden fazla ISO standardının ortak belge ile alınması, belgelendirme firmalarının çalışma şekli, marka değeri, denetçilerinin kalifikasyonu, tercih edilen akreditasyon gibi temel parametrelere bağlı olarak ücretler değişkenlik göstermektedir. Günümüzde belge ücretleri asgari 1500 TL civarından başlamaktadır.
Uygun fiyata firmanıza itibar katacak ISO Belgeleri için bize başvurabilirsiniz.
Aşağıdaki resimlere tıklayarak daha detaylı bilgi almak istediğiniz ISO belgesinin sayfasına ulaşabilirsiniz.