![ISO9001_cover ISO9001_cover](https://fullkalite.com/wp-content/uploads/elementor/thumbs/ISO9001_cover-pfyxyqp9gry54w78ymplnzz6h3k9hrkkrezkuqbwpc.jpg)
ISO 9001:2015 Belgesi
ISO 9001 Belgesi hemen hemen tüm firmalara uygulanabilir olduğundan en çok gördüğümüz belgelerden biridir. Diğer yandan ISO 9001 belgesinin bu kadar yaygın ve kolay ulaşılabilir olması belgelerin güvenirliliği hakkında şüphe uyandırmakta ve bu durum eleştiri konusu olmaktadır. Aynı zamanda belgenin firmaya sağladığı itibar da ortadan kalkmaktadır.
Oysa ki uluslararası bilgi ve tecrübe birikiminin eseri olan ISO 9001 kalite yönetim sisteminin firmaların yapısına göre uygun seviyede uygulanması firmalara fayda getirecektir. ISO 9001 hakkında temel bilgiler aşağıda verilmiştir.
ISO 9001 Nedir?
ISO 9001 Standardı, firmaların müşteri memnuniyeti oluşturacak şekilde ürün ve hizmet sunabilmesi için uygulaması gereken kalite yönetim sistemi prensip ve kurallarını ortaya koymaktadır.
Bu standart müşteri memnuniyetine ulaşılması için proses yaklaşımını uygulamayı esas almaktadır. Proses yaklaşımı ile kalite güvence sisteminin kurulması, işletilmesi ve sürekli geliştirilmesi sağlanmaktadır. PUKÖ ( Planla – Uygula – Kontrol Et – Önlem Al) döngüsü prensipleri uygulamalar hayata geçirilir ve sürekli iyileştirme sağlanır.
ISO 9001 sihirli bir değnek değildir. Kalite ile ilgili problemlere teknik çözümler getirmez. Kalite sistemi içerisinde nasıl bir çalışma yapılacağını ve asgari şartları tanımlar. Firmaların kendilerine uygun yöntemleri belirleyip uygulamaya alması gerekmektedir.
ISO 9001 Belgesinin Avantajları Nedir?
ISO 9001 standardının şartları benimsenip uygulandığında aşağıdaki temel hedeflere ulaşılması beklenir:
- Firmanın kalite çalışmaları için genel bir çerçeve sağlaması,
- Firmanın bağlantılı olduğu kuruluşlar (tedarikçi, müşteri vb) ile arasında güven ortamı oluşturması,
- Belirli kalite seviyesinde ürün/hizmet sağlanması, bunun devam ettirilmesi ve iyileştirilmesi,
- Müşteriye kalite güvencesi verilmesi
Firmanın bu hedefler doğrultusunda çalışmasının avantajları şunlar olacaktır:
- Firmanın yüksek seviyede itibarı oluşur ve gelişir
- Yönetim fonksiyonlarının daha profesyonel uygulanması sağlanır
- Firma içi iletişimin iyileşmesi için fırsat oluşturur
- Firma içindeki potansiyelin ortaya çıkmasının yöntemleri geliştirilebilir
- Müşteri memnuniyetinin artışı sağlanır
ISO 9001 Belgesini Hangi Firmalar Alabilir?
Bu belgeyi almak için herhangi bir sektör veya firma büyüklüğü sınırı yoktur. Gerek özel gerekse kamu kuruluşları çalışan sayısından bağımsız olarak ISO 9001 belgesi alabilirler.
ISO 9001 Belgesi Nereden Alınır?
ISO 9001 belgesi veren bir çok kuruluş vardır. Bunlardan alınan belgelerin geçerlilikleri çoğu durumda birbirine denktir. Fakat belgelendirme için sağlamanız gereken şartlar firmalara göre değişebilir. Bu nedenle firmanız için uygun belgelendirme kuruluşunu seçerken aşağıdakileri dikkate almanızı öneririz:
- Firmanızın daha önceden belgeli olup olmaması
- Müşterilerinizin profili ( ülke, sektör, kurumsal, son kullanıcı vb)
- Belgeyi hangi amaçla aldığınız ( satış, kurumsallaşma vb)
- Firmanızın büyüklüğü ve yapısı ( çalışan sayısı, şube sayısı vb)
- Akreditasyon şartı ( Türkak, IAS vb)
ISO 9001 Belgesi için Danışmanlık Almak Gerekir mi?
ISO 9001 Belgesi almak için danışmanlık almak şart değildir. Bununla birlikte bazen profesyonel destek almak işinizi kolaylaştırır ve hızlandırır. Danışmanlığa ihtiyacınız olup olmadığını sorgulamak için birkaç basit soruyu aşağıda bulabilirsiniz.
- Daha önce ISO 9001 kalite yönetim sistemini uygulamalarında tecrübeniz oldu mu? Örneğin belgeniz var mıydı?
- ISO 9001 standardını firmanızda uygulayacak kişilerin bu alanda eğitimleri var mı?
- Firmanızın büyüklüğü, sektörü gibi parametrelere göre değişmekle birlikte kalite yönetim sisteminin kurulumu bir yıla kadar uzayabilir. Bu kadar zamanınız var mı?
Eğer yukarıdaki sorulara çoğunlukla “Hayır” cevabı veriyorsanız danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz. Elbette bu durumda hangi danışmandan hizmet alacağınız önemlidir. Unutmayın, danışmanların elinde sihirli değnek yoktur. Onlar size yol gösterip süreci hızlandıracaklar, tecrübeleri sistemi daha uygulanabilir, daha faydalı hale getirmenize yardımcı olacaklardır. Bu nedenle firmanıza uygun bir danışmanla çalışmanızda fayda vardır. Örneğin tecrübesi daha çok kamu kuruluşları olan bir danışmanın küçük bir gıda işletmesine faydalı olması zordur. Ya da makine sektöründe orta boyutlu firmalarla tecrübesi olan bir danışman da tekstil sektöründeki bir firmaya katkısı sınırlı kalacaktır.
Hangi belgelendirme kuruluşu, hangi danışman sizin için daha uygundur? Kafanız karışmasın. Sizin için çalışıyoruz. Size en uygun hizmeti sağlayacak firmalara ulaşmak için bize başvurabilirsiniz.