
ISO Sertifikalarının fiyatları her zaman şaşırtıcı olmuştur. Rakamlar o kadar değişkendir ki, kafaların karışmaması mümkün değil. Böyle olunca hangi fiyat doğrudur, bu fiyata nasıl bir hizmet sunulacak, alınan sertifikanın faydası olacak mı, acaba yanlış mı yapıyoruz gibi bir çok soru havalarda uçuşuyor. Sizlere “uygun fiyata ISO sertifikası nasıl alınır?” soruna rehber olması için bir kaç temel bilgiyi bu yazıda vermeye çalışacağız.
Hangi ISO Sertifikasını istiyorsunuz?
ISO kurumu bir çok alanda kalite yönetim sistemleri standartları yayınlamıştır. Bunların en meşhuru ISO 9001′dir. Muhtemelen sizler ISO 14001, ISO 22000, ISO 45001 gibi diğer standartların da numarasını veya adını duymuşsunuzdur. Öncelikle bunların hangisinin veya hangilerinin sertifikasını alacağınızı belirlemeniz gerekiyor.
Standartların isminden kolayca kapsamını anlayabilirsiniz. Örneğin, ISO 22000 Gıda Güvenliği Sistemidir. Eğer gıda ile ilgili bir sektördeyseniz doğru standardı buldunuz demektir.
Bazı durumlarda firmaların müşteri de sertifika alınmasını talep edebilir. Örneğin ana firma tedarikçilerinden ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Sistem sertifikasını talep edebilir.
Doğru fiyat alabilmek için hangi ISO sertifikasını almak istediğinizi belirleyin.
Neden sertifika istiyorsunuz?
Bu basit sorunun cevabı her zaman basit değildir. Ama doğru cevabı verebilirseniz doğru kararı vermek için çok önemli bir adım atmış olursunuz.
Bazı firmalar işe başlangıç şartı sertifika olduğu için bunu tamamlamaya çalışırlar. Esasen sertifika ile pek ilgilenmezler. Bu firmalar için sertifika tamamlanması gereken bir evraktır.
Bazı firmalar satışlarına olumlu etki olsun diye sertifika almak isterler. Bu firmalar için sertifikanın olması önemlidir ama şartlarının sağlanması çoğu zaman ilgilerini çekmez. Reklam dokümanlarında sertifikanın görünmesi onlar için çok önemlidir.
Bazı firmalar kurumsallaşma adımlarını atarken sertifikanın düzenleyici etkisinden yararlanmak isterler. Sertifika onlar için görünen bir hedeftir ve ona ulaşmak için yapılması gerekenleri sağlamak önemlidir.
Yukarıda verilen örnekler çoğaltılabilir. Firmanız için bu sertifikayı neden istiyorsunuz? Bunun cevabını vermeniz çok önemlidir. Elbette sadece tek bir neden olması gerekmiyor. Çoğu zaman bir kaç amaç da olabilir. Bunları belirlemek ve öncelik sırasına koymak işinizi kolaylaştıracaktır.
Sertifika akredite mi olacak? Olacaksa hangi akreditasyon kuruluşundan?
Akreditasyon belgelendirme prosesinin olmazsa olmazı değildir. Yani belgeler illa akredite olacak diye bir şart yoktur. Elbette müşteriniz bununla ilgili bir şart koymuşsa, olabilir. Ne de olsa, müşteri kraldır.
Akreditasyon Türkak, IAS, UKAS gibi akreditasyon kurumları tarafından sağlanır. Bu kurumlar belge veren firmaları düzenli olarak denetlerler ve uygun çalışıp çalışmadıklarını kontrol ederler. Bu nedenle akredite olan bir belgelendirme firması daha ciddi çalışmak zorundadır. Akredite olmayan firmalar da ciddi çalışabilirler. Ama bunun garantisi daha zayıftır.
Akredite olmuş firmaların fiyatları biraz daha yüksektir. Ne de olsa denetlenmekle ilgili maliyetleri vardır ve daha ciddi olmak zorundadırlar.
Akredite olmuş firmalardan alınan sertifikaların kabul edilebilirliği daha fazladır.
Türkak, IAS, UKAS gibi akreditasyon kuruluşlarından bahsetmiştik. Eğer akreditasyonlu bir sertifika alacaksanız, bunlardan hangisinden akredite olmasını isteğiniz de fiyatları biraz değiştirecektir. Hepsinin geçerliliği aynı olmakla birlikte, alacağınız sertifikanın fiyatlarına etkisi farklı olmaktadır. Burada yine müşterilerinizin talepleri, sektörünüzdeki firmaların tercihine bakabilirsiniz.
Belgelendirme firması yurt dışı merkezli mi olacak?
Türkiye’de birçok belgelendirme firması vardır. Bunların bir kısmı yurtdışı merkezli ve sektörün önde gelen firmalarıdır. Yurt dışı ve yurt içi belgelendirme firmaların belgelerinin geçerliliği aynıdır. Yine de müşterilerinizin talepleri, hedef pazarlarınıza göre yurtdışı merkezli bir firma olmasını talep edebilirsiniz.
Eğer belgenizin yurtdışı bir firmadan olmasını isterseniz alacağınız sertifikanın ücreti de artacaktır.
2022 yılı ISO sertifika ücretleri nedir?
Yukarıda bahsettiğimiz temel değişkenlere göre belge ücreti de değişmektedir. Bu nedenle net bir liste fiyatı verilemiyor. Belge ücretleri için şu bilgiler de değerlendiriliyor:
- Çalışan sayısı
- Sektör
- Şube sayısı
Bu bilgilere göre denetim adam-gün sayısı ve buna bağlı fiyat ortaya çıkıyor.
Yukarıda anlattıklarımız çerçevesinde en uygun ücretin 2000 TL civarında olduğunu söyleyebiliriz. Elbette firmanızın şartlarına göre bu ücret değişecektir.
Lütfen Dikkat!
En ucuz fiyat her zaman en uygun fiyat değildir. Bir çok firmanın düşük fiyat tuzağına düştüğünü görmüşsünüzdür. İşinize yaramayacak, size çözüm oluşturmayacak, firmanıza itibar katmayacak sertifikayı ucuz diye almanıza gerek yok.
Firmanız için en uygun ve doğru fiyatı arıyorsanız bize başvurabilirsiniz. Sizin İçin Çalışıyoruz.