
ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemleri
ISO 45001 dünyanın ilk uluslararası iş sağlığı ve güvenliği standardı hakkında temel bilgileri aşağıdaki başlıklarda bulabilirsiniz.
ISO 45001 Nedir?
Bu standart İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemini ortaya koymaktadır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği risklerini azaltmak ve gerek çalışanların ve işin korunması gerekse firmanın sürdürülebilirliği sağlaması amaçlanmaktadır.
ISO 45001 standardı 2018’de yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten önce OHSAS 18001 standardı uygulanmaktaydı. OHSAS 18001’in ISO sistemine göre düzenlenmesi ile ISO 45001 oluşturulmuştur.
ISO 45001 Belgesinin Avantajları Nedir?
Bu standart, firmaların en önemli kaynağı olan çalışanların korunması ve iş güvenliğini en üst düzeye çıkarmak için kalite yönetim sisteminin şartlarını belirlemektedir. ISO 45001 standardına göre belge alarak elde edilecek avantajlar şunlardır:
- Çalışanlarının korunmasına yönelik uygulanan kalite sistemi onaylanmış olur ve firmanın itibarı artar
- İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi için bilinç oluşmasını sağlar
- İş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı etkin önlemler alınmasını sağlar
- İşgücü ve iş kayıplarının azalması sağlanır
- Yasal mevzuatlar şartlarının sağlanmasını kolaylaştırır
ISO 45001 Belgesini Hangi Firmalar Alabilir?
ISO 45001 belgesi iş sağlığı ve iş güvenliği kapsamındaki çalışmalarını sistemli şekilde yürütmek isteyen her firma tarafından alınabilir. Gerek özel gerekse kamu kuruluşları büyüklükleri ve sektörlerinden bağımsız olarak bu belgeyi alabilirler.
ISO 45001 Belgesi Nereden Alınır?
ISO 45001 belgesi veren bir çok kuruluş vardır. Bunlardan alınan belgelerin geçerlilikleri çoğu durumda birbirine denktir. Fakat belgelendirme için sağlamanız gereken şartlar firmalara göre değişebilir. Bu nedenle firmanız için uygun belgelendirme kuruluşunu seçerken aşağıdakileri dikkate almanızı öneririz:
- Firmanızın daha önceden belgeli olup olmaması
- Müşterilerinizin profili ( ülke, sektör, kurumsal, son kullanıcı vb)
- Belgeyi hangi amaçla aldığınız ( satış, kurumsallaşma vb)
- Firmanızın büyüklüğü ve yapısı ( çalışan sayısı, şube sayısı vb)
- Akreditasyon şartı ( Türkak, IAS vb)
Akreditasyonu olan bir kuruluştan belge almak istiyorsanız Türkak, IAS gibi kurumların web sayfalarından bölgenizde faaliyet gösteren kuruluşların listesine ulaşabilirsiniz.
ISO 45001 Belgesi için Danışmanlık Almak Gerekir mi?
ISO 45001 Belgesi almak için danışmanlık almak şart değildir. Bununla birlikte bazen profesyonel destek almak işinizi kolaylaştırır ve hızlandırır. Danışmanlığa ihtiyacınız olup olmadığını sorgulamak için birkaç basit soruyu aşağıda bulabilirsiniz.
- Daha önce kalite yönetim sistemi uygulamalarında tecrübeniz oldu mu? Örneğin belgeniz var mıydı?
- Bu standardı firmanızda uygulayacak kişilerin bu alanda eğitimleri var mı?
- Firmanızın büyüklüğü, sektörü gibi parametrelere göre değişmekle birlikte kalite yönetim sisteminin kurulumu bir yıla kadar uzayabilir. Bu kadar zamanınız var mı?
Eğer yukarıdaki sorulara çoğunlukla “Hayır” cevabı veriyorsanız danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz. Elbette bu durumda hangi danışmandan hizmet alacağınız önemlidir. Unutmayın, danışmanların elinde sihirli değnek yoktur. Onlar size yol gösterip süreci hızlandıracaklar, tecrübeleri sistemi daha uygulanabilir, daha faydalı hale getirmenize yardımcı olacaklardır. Bu nedenle firmanıza uygun bir danışmanla çalışmanızda fayda vardır. Örneğin tecrübesi daha çok kamu kuruluşları olan bir danışmanın küçük bir gıda işletmesine faydalı olması zordur. Ya da makine sektöründe orta boyutlu firmalarla tecrübesi olan bir danışman da tekstil sektöründeki bir firmaya katkısı sınırlı kalacaktır.
Hangi belgelendirme kuruluşu, hangi danışman sizin için daha uygundur?
Kafanız karışmasın. Sizin için çalışıyoruz. Size en uygun hizmeti sağlayacak firmalara ulaşmak için bize başvurabilirsiniz.